DSCF8326.jpeg
© Herman Sorgeloos

Pieter De Buysser (°1972) is een Belgisch schrijver en theater- en filmregisseur. Hij woont en werkt in Brussel.  Hij studeerde filosofie in Antwerpen en Parijs. Pieter schreef een dertigtal theaterteksten. De publicatie en verspreiding gebeurt door Henschel Schauspiel Verlag in Duitsland, L’Arche in Frankrijk, Oberon Books in het Verenigd Koninkrijk, Argo in de Tsjechische Republiek, Bebuquin in België, De Geus en De Nieuwe Toneelbibliotheek in Nederland.

 

Hij was kunstenaar in residentie bij Beursschouwburg (Brussel) en Archa Theater (Praag). Pieter richtte mee ROBIN op, een platform geleid door kunstenaars.

 

Zijn werk was te gast bij en werd geschreven in opdracht van huizen en festivals als Berliner Festspiele, Kunstenfestivaldesarts Brussel, Théâtre les Amandiers Parijs, Actoral Toulouse, Taipei Festival, Biennale Wiesbaden, New plays from Europe, Dublin Festival, Melbourne Festival, Baltoscandal Estland, Archa Theatre Praag, Théâtre de la Bastille Parijs, Fondation Cartier Parijs, HAU Berlijn en andere. In de voorbije jaren toerde hij uitgebreid met zijn voorstellingen An Anthology of Optimism, Book Burning, Landscape with Skiproads, The Afterparty en The Tip of the Tongue.

 

Zijn teksten zijn vertaald en opgevoerd in het Pools, Tsjechisch, Duits, Italiaans en Engels. Zowel zijn theaterteksten als zijn literaire werk kregen uitstekende kritieken in België, de Tsjechische Republiek, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Hij schreef en regisseerde vier kortfilms : De Intrede, Solar, The Ambassador en You Know You’re Right. De Intrede viel in de prijzen op ondermeer het Milano Film Festival en het Brno Festival. Solar werd aangekocht en uitgezonden door Canvas.

 

Zijn roman De Keisnijders verscheen in 2012 bij uitgeverij De Geus en werd in het Tsjechisch vertaald in juni 2016. Hij ontving in 1998 de Emile Zola prijs, in 2011 de Trofee Dwarse Denker en in 2012 de Marie Kleine-Gartman Pen.