Fragment

 

We hebben te lang de verkeerde vraag gesteld. Waar Kepler en co trachtten de wereld in kaart te brengen, hebben we een ander soort kaart nodig.

Mijn excuses voor mijn spraakgebrek, u weet welke oneindigheid mijn tong doorboord heeft.

Maar ik heb mijn hulpstuk bij: dit, dames en heren, is mijn machina caelestis. In samenwerking met ingenieurs, wetenschappers en kunstenaars is dit instrument ontworpen. Het is opgebouwd uit technieken die al lang gekend zijn, alleen zijn ze nu op een andere manier samengesteld. Het wist of elimineert niet de bestaande kennis, aan die ouderwetse tabula rasa-praktijken doet ze niet mee. Het bestaande wordt opgenomen en geïntegreerd in een groter geheel.

Niets wordt gewist.

Hiermee, dames en heren, ga ik nu contact maken met Raymond en Grace, die zich op dit moment in het puntje van mijn tong bevinden. U herinnert zich dat ze me zeiden dat ik moest getuigen van hun missie. Dames en heren, met dank aan het Planetarium, het OCAD, de Veiligheidsdienst, het Centrum voor Nucleaire Controle, Frontex, Europol en de Dienst Illegale Immigratie, ga ik nu voor u rechtstreeks een verbinding maken.

Raymond, Grace, wij zijn er klaar voor.

Gedaan met dat gemorrel met revoluties op straten en pleinen. Zoals Einstein zei: “Een idee kan niet echt goed zijn als de verwezenlijking ervan niet eerst volstrekt uitgesloten lijkt.” Of zoals een oude Europeaan ooit zei: “Iedere grote politieke gebeurtenis begon als utopie en eindigde als realiteit.”

En dan gaan we nu live contact maken met Raymond en Grace.

Een kwestie van nog even de gammastralen af te stellen op de juiste verhouding neutrino’s en kosmische achtergrondstraling, het komt goed. Zij zijn in het puntje van m’n tong. Het multiversum is in alles en alles is in het multiversum, dus bevindt het puntje van m’n tong zich in het multiversum, maar bevindt ook het gehele multiversum zich in het puntje van m’n tong. Dat heeft aanzienlijke gevolgen. Vandaar deze kosmologische spraakoefening.

Ja hallo zeg het maar, het is aan jullie...

Niemand heeft beloofd dat dit makkelijk zou zijn. Afstand nemen van oude denkwijzen, toegang zoeken tot een nieuw voorstelling van de wereld...

Vroeger sprak men bij een historische paradigmaverschuiving: het wereldbeeld kantelt. Wel, zelfs daar kan vandaag geen sprake meer van zijn. Omdat hier en nu de oude notie wereldbeeld verpulvert.

Wereldbeeld.

Wereldbeeld.

Wrrll.